Artikelen over: Overige modules

Evaluatie vragen voor je e-learning

Soms wil je in je e-learning vragen inzetten, zonder daadwerkelijk kennis te toetsen. Bijvoorbeeld omdat je jouw deelnemers een evaluatie van je e-learning wil laten invullen. In Pluvo zijn daarvoor verschillende manieren. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden!

1) Meerkeuzevraag



De meerkeuzevraag kun je inzetten als je een Likertschaal wilt gebruiken. De Likertschaal is een schaal van vijf (of zeven) punten die wordt gebruikt om te meten in hoeverre een deelnemer het eens is met een bepaalde stelling.

Bijvoorbeeld:

“Hoe waardevol vond je de inhoud die tijdens de e-learning is gepresenteerd?”

Buitengewoon waardevol
Zeer waardevol
Enigszins waardevol
Niet zo waardevol
Helemaal niet waardevol

A is dan buitengewoon waardevol, B = zeer waardevol enzovoort. Zorg dat je elke antwoordoptie dan één punt toekent, op deze manier worden antwoordopties nooit 'fout' gerekend. Je wilt natuurlijk geen rode schermen



Let op dat je ‘Toon antwoorden in willekeurige volgorde’ uitzet.


Let er verder op: dat je 'punten tellen mee voor eindscore' en 'toon score aan deelnemer’ uitzet in de instellingen van je les. De evaluatievragen in de les worden dan niet beoordeeld met een score.



Een ander voorbeeld is werken met cijfers op een schaal van 1 tot 5 bij een meerkeuzevraag. Bijvoorbeeld: Welk cijfer geef je deze cursus op een schaal van 1 tot 5? (Waarbij 1= zeer ontevreden en 5 = zeer tevreden)

A is dan 1, B = 2 enz.

2) Open vraag



In plaats van de meerkeuzevraag kun je cijfers natuurlijk ook via een open vraag laten inleveren (nog makkelijker!). Je kunt de open vraag ook inzetten als vrij antwoord veld, bijvoorbeeld:

“Wat heb je geleerd in deze cursus?”


Zorg dat je ‘punten tellen mee voor eindscore’ en ‘toon score aan deelnemer’ weer uit hebt staan als geen enkele vraag in je les beoordeeld moet worden met een score. Staan er in je les wel vragen die een score moet krijgen? Zet dan max. punten bij de open vraag op 0. Op deze manier wordt het geschreven antwoord nooit ‘fout’ gerekend. Er worden dan geen punten toegekend aan de vraag en iemand kan zijn/haar mening invullen.

3) Google forms



Mocht je een uitgebreidere vragenlijst willen toevoegen aan je e-learning dan kan je ook een google forms (respondenten link) maken en deze via de knop "ingesloten media" toevoegen aan de lesmodule. Deze vragenlijst kunnen deelnemers invullen in de lesmodule.




Voorbeeldvragen



Hieronder vind je voorbeeldvragen die je cursisten kunt stellen nadat ze een cursus hebben afgerond om feedback te verzamelen:

Open vragen:

Wat heb je geleerd uit de e-learning?
Wat ga je anders doen nu je de cursus hebt gevolgd?
Hoe kan deze cursus nog verbeterd worden?
Wat vond je goed aan de cursus?
Hoe heeft deze cursus je professioneel/persoonlijk ontwikkeld?

Meerkeuze vragen:

Vraag: Hoe waarschijnlijk is het dat je de cursus aanbeveelt aan een vriend of collega? (van zeer waarschijnlijk tot zeer onwaarschijnlijk)
Stelling: De cursus voldeed aan mijn verwachtingen (van helemaal mee eens tot helemaal mee oneens)
Stelling: De cursus voldeed aan mijn behoeften (van helemaal mee eens tot helemaal mee oneens)
Stelling: De behandelde onderwerpen waren relevant voor de cursus (helemaal mee eens tot helemaal mee oneens)
Stelling De opdrachten in de e-learning werden duidelijk uitgelegd (helemaal mee eens tot helemaal mee oneens)
Stelling: De instructies van de vragen waren duidelijk (helemaal mee eens tot helemaal mee oneens)

Bijgewerkt op: 29/12/2023

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!