Artikelen over: Leerlijnen

Externe e-learnings integreren

Stel, je hebt in Pluvo een leerlijn gemaakt over het maken van een marketingplan.
Je wilt dat je cursisten naast de modules in jouw leerlijn, ook een module maken in een ander leersysteem.
Je wilt vanuit je leerlijn meteen doorlinken naar die module, zonder dat cursisten daar opnieuw moeten inloggen.
Bovendien wil je in Pluvo wel de voortgang kunnen inzien van je cursisten in die externe module.

Dit kan met een LTI 1.1 koppeling!

Koppelen met LTI

LTI, oftewel Learning Tool Interoperability, is een veelgebruikte en eenvoudige manier om lesmateriaal te koppelen aan andere systemen. Het stelt verschillende educatieve tools en platformen in staat om samen te werken. In dit helpdeskartikel leggen we uit hoe je een externe module aan je leerlijn koppelt.

Wil je weten hoe je lesmateriaal gemaakt in Pluvo koppelt aan een ander leersysteem? Bekijk dan dit helpdesk-artikel.

1. Een externe module aan je leerlijn in Pluvo toevoegen

Hoe link je in je leerlijn naar een externe module? We leggen het stapsgewijs uit.

1. Ga naar je leerlijn en klik op 'voeg modules toe'.
2. Klik daar nogmaals op 'Voeg module toe' en selecteer LTI-module.

3. Je moet nu een aantal velden invullen. Open een nieuw venster, zodat je de benodigde gegevens kunt opzoeken in het andere leersysteem. Je hebt in ieder geval de LTI url (launch url), de LTI key en LTI secret nodig.

Kun je deze gegevens niet vinden? Vraag dit dan even na bij het andere leersysteem.

4. Sla de gegevens op. Je vindt de LTI-module nu in je leerlijn. Vergeet natuurlijk niet om de koppeling even te testen.

Goed om te weten: je kunt condities binnen de leerlijn ook baseren op het afronden van een LTI module.

Voortgang van (externe) gebruikers inzien

Hangt jouw lesmodule via een LTI koppeling in een ander leersysteem? Dan kun je in Pluvo nog steeds de voortgang van je externe gebruikers inzien.

Als je naar de betreffende lesmodule gaat en weer op het tabje LTI klikt, zie je onderin 'Externe gebruiker' staan. Druk op Trainersview om de lesmodule te openen en de gegeven antwoorden van de cursist te bekijken.

Je kunt de voortgang en de antwoorden ook terugzien in de rapportages, gewoon zoals je al gewend bent bij lesmodules in Pluvo zelf!

Hangt er een externe module in jouw leerlijn in Pluvo? Ook daarvan kun je de voortgang bekijken. Hiervoor ga je ook zoals gewoonlijk naar 'rapportages' in het beheer. Selecteer de juiste lesmodule en bekijk de resultaten.

Koppelen met SCORM Cloud

SCORM is een wat verouderde standaard om een koppeling te leggen tussen Learning Management Systemen. Hoewel Pluvo SCORM niet gelijk ondersteunt, is er doormiddel van SCORM Cloud wel een mogelijkheid om toch een koppeling te maken. SCORM Cloud zet het SCORM-pakket als het ware om naar een LTI vorm.

De volgende stappen leggen je uit hoe je een externe e-learning met behulp van SCORM Cloud aan je leerlijn in Pluvo toevoegt.

Maak een account aan op SCORM Cloud.
Klik rechts bovenaan op de knop 'add content' om het scorm bestand te uploaden.
Zodra dat is gelukt, verschijnt een nieuw scherm. Scrol naar beneden tot je het volgende ziet:

- Klik op 'Click here to create one'.

Klik op 'add course' en kies het scorm bestand dat je hebt geüpload. Daarna kies je voor het aanmaken van een 'new destination'. In het veld Name geef je aan waar de e-learning terecht moet komen. In dit geval dus Pluvo. De overige velden zijn optioneel.

Vervolgens klik je op save en daarna op create.
Na opslaan verschijnt het onderstaande scherm. Klik hier op BLTI.

Je ontvangt nu drie waardes: de URL, Key en Secret. Deze waardes ga je aan Pluvo toevoegen om de koppeling af te ronden.

Daar vul je een titel en de verkregen waardes in. Het veld LTI parameters kun je leeg laten.

Nu is het nog een kwestie van opslaan en je externe e-learning is geïntegreerd!

Goed om te weten: net als bij de LTI koppeling die we hiervoor hebben uitgelegd, geldt dat je de voortgang van de cursist in de externe e-learning ook terug kunt zien onder 'voortgang' in je Pluvo leerlijn. Daarnaast kun je ook condities zetten gebaseerd op het afronden van de externe module.

Bijgewerkt op: 05/04/2024