Artikelen over: Algemeen beheer

Rapportages maken

Met Rapportages maak je in een handomdraai een handig rapport, waarmee je in een keer een duidelijk overzicht hebt van je leerlijnen en lesmodules.

Om een rapportage te maken, ga je naar beheer en klik je op rapportages. De rapportagetool is verdeeld in drie tabjes: portfolio*, leerlijnen en lesmodules.

*Het tabje portfolio is alleen beschikbaar vanaf het Team abonnement.




Portfolio



Onder het tabje portfolio krijg je een helder overzicht van behaalde certificaten en daarbij behaalde punten. Ook zie je gelijk (rood aangegeven) als een certificaat is komen te vervallen.




De resultaten kun je filteren op de datum van behalen van het item en op basis van de geldigheid van het portfolio-item.



Klik op een gebruiker om een detailscherm te openen van het betreffende portfolio-item. Vanuit dit detailscherm kun je klikken op het icoontje van een aktetas om gelijk het portfolio van de gebruiker te openen.

Wil je meer weten over de functie van het portfolio? Lees dan dit artikel.

Rapportage van een leerlijn



Onder het tabje 'leerlijnen' bij de rapportages vind je een handig overzicht van de voortgang en scores van alle deelnemers over alle leerlijnen in je academie.

Dit kan een lange lijst worden als je meerdere leerlijnen in je academie hebt. Daarom wil je waarschijnlijk zoeken, sorteren of filteren!

Zoeken, sorteren en filteren



Laten we eerst eens kijken hoe de zoek, sorteer en filteroptie je kunnen helpen om snel de juiste data op te vragen.



Zoeken: dit is handig als je bijvoorbeeld snel van een specifieke deelnemer wilt zien aan welke leerlijn(en) hij of zij is toegevoegd en wat de voortgang en behaalde score is.
Sorteren: met de sorteerfunctie sorteer je het overzicht eenvoudig op volgorde van gebruikers, of bijvoorbeeld op volgorde van scores.

Tip: de eerste keer dat je sorteert op een bepaald criterium, wordt de lijst alfabetisch getoond of op oplopende voortgang/score. Klik je nogmaals op hetzelfde criterium, dan wordt de sortering omgedraaid. Bijvoorbeeld: klik je één keer op 'Voortgang', dan staan de gebruikers met de minste voortgang bovenaan. Klik je nogmaals op hetzelfde criterium, dan staan juist de gebruikers met de meeste voortgang bovenaan.



Filteren: wil je het aantal resultaten in het overzicht beperken? Maak dan gebruik van de filterfunctie. Geef bijvoorbeeld aan dat je alleen de resultaten wilt zien van een of meerdere specifieke leerlijnen. Of geef '100' aan bij minimale voortgang, zodat je alleen deelnemers ziet die een leerlijn volledig hebben afgerond. Ook combinaties van filters zijn mogelijk.

Hoe worden scores bepaald?



In het overzicht van rapportages bij de leerlijn, zie je ook een kolom 'score'. De score die je hier ziet, wordt gebaseerd op alle lessen in de leerlijn waarbij je de optie 'punten tellen mee voor eindscore' aan hebt gezet. Tevens wordt de weging van de lesmodules meegenomen in het bepalen van de score. De weging van lesmodules heb je ingesteld toen je de lesmodule aan de leerlijn toevoegde. Een lesmodule met een weging '2', heeft dus twee keer zoveel invloed op de score als een lesmodule met een weging '1'.



Wil je precies weten hoe ver een deelnemer in je leerlijn is? Klik dan op de naam van de deelnemer. Er verschijnt dan voor die deelnemer een uitgebreider overzicht, waarin je bijvoorbeeld per module in de leerlijn ziet uitgesplitst hoe ver de deelnemer is en wat de behaalde scores zijn. Hier zie je ook terug hoeveel elke lesmodule meeweegt in de getoonde score.

Resultaten exporteren



Klik links bovenin op de groene exporteerknop om de voortgang en scores van je deelnemers naar een Excelbestand te exporteren. Let op: het filter wat je hebt ingesteld, bepaalt wat je in de export terugziet. Je ontvangt de export in je mail.

Rapportage van een lesmodule



Onder het tabje 'lesmodules' bij de rapportages zie je de scores en voortgang van alle deelnemers over alle lesmodules in je academie. Ook hier kun je uiteraard weer zoeken, sorteren en filteren.



Klik op de naam van een gebruiker om het gebruikersoverzicht te openen. Je kunt dan precies zien aan welke leerlijnen deze deelnemer is toegevoegd en hoe ver hij/zij is met de lesmodules in die leerlijnen.
Klik op de naam van een lesmodule om de lesmodule te openen zoals de deelnemer die heeft doorlopen. Je kunt nu in detail zien wanneer een cursist welk onderdeel heeft gezien en je kunt bij alle opdrachten de gegeven antwoorden zien.
Wil je weten wanneer een deelnemer aan de lesmodule heeft gewerkt? Klik op het getal onder de kolom 'Tijdsduur' om hiervan een overzicht te zien.

Resultaten exporteren



Klik weer links bovenin op de groene exporteerknop om een export naar Excel te maken. Je krijgt in dit geval nog de keuze wat je precies wilt exporteren:



Open nu je mail. Daar staat de download voor je klaar!

Zelf categorieën toevoegen aan je rapportage



Als je een rapportage exporteert, dan vind je daarin uiteraard de standaard kolommen met informatie, zoals naam van de gebruiker, voortgang in een lesmodule en de bestede tijdsduur. Maar je kunt hier ook nog andere gebruikersgegevens terugzien, op basis van categorieën die je zelf hebt aangemaakt.

Bijvoorbeeld: je vindt in de export ook een kolom 'organisatie', zodat je per gebruiker precies kunt zien bij welke organisatie hij/zij hoort.

Wil je weten hoe je zelf categorieën aanmaakt, zodat je deze terug kan zien in de export? Lees dan dit artikel.

Wat doet de reset knop bij de leerlijnen en lesmodules?



Misschien was het je al wel opgevallen dat er bij de rapportages, zowel bij de leerlijnen als bij de lesmodules, reset knoppen staan. Je kunt hiermee de voortgang van een deelnemer bij een leerlijn of bij een specifieke lesmodule resetten.



Klik je op de reset knop bij een gebruiker in het tabje 'leerlijnen'? Dan zet je de voortgang van alle modules in deze leerlijn terug naar 0% voor deze specifieke gebruiker.
Klik je op de reset knop bij een gebruiker in het tabje 'Lesmodule'? Dan zet je de voortgang van deze lesmodule terug naar 0% voor deze specifieke gebruiker.

Daarnaast kun je meerdere of alle gebruikers selecteren (door het hokje voor de gebruiker(s) aan te vinken). Je kunt dan voor al die gebruikers meteen de voortgang resetten.

Let op: voortgang resetten betekent dat je deelnemers de gehele lesmodule(s) opnieuw moeten maken. Eventueel ingevoerde antwoorden raken dan verloren. Doe dit dus alleen als je er heel zeker van bent!

Bijgewerkt op: 12/03/2024

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!