Woocommerce koppelen met Pluvo

Wil je Pluvo met je Woocommerce webshop koppelen, zodat cursisten na aankoop automatisch aan je e-learning worden gekoppeld? Volg dan onderstaand stappenplan

Let op:
Zorg ervoor dat je een van onze betaalde abonnementen hebt.
Voor een meerstaps Zap heb je een betaald Zapieraccount nodig.[Deze heb je al vanaf €20,21/maand en kun je gratis uitproberen. ](https://zapier.com/pricing)
Voor het koppelen met Woocommerce heb je een betaalde plugin nodig.[Meer informatie daarover vind je hier](https://woocommerce.com/products/woocommerce-zapier/)

Verbinden met WooCommerce

Stap 1: Zorg ervoor dat je de Woocommerce Zapier koppeling gekocht hebt.
Stap 2: Pluvo koppelt door middel van Zapier. Als je nog geen Zapier account hebt: maak er een aan.
Stap 3: Klik in het linkermenu op 'Make a Zap'
Stap 4: Zoek bij 'When this happens' naar Woocommerce. Selecteer bij 'choose trigger event' order.
Stap 5: ga naar de volgende stap. Hier moet je Zapier verbinden met je Woocommerce winkel. Vul hier je gegevens in zoals de afbeelding hieronder.

Stap 6: klik op 'Yes, continue'.

Mocht je een error krijgen, check dan of je de plugin gekocht hebt en deze aan het juiste account gekoppeld is.

Stap 7: ga naar de volgende stap. Selecteer bij 'customize order' order paid. Je wilt namelijk dat mensen pas toegang tot je e-learning krijgen wanneer ze betaald hebben.

Stap 8: Klik continue en vervolgens op test & review om te zien of de app goed verbonden is.
Stap 9 : Optioneel kan je nu de 'Order paid' filteren op specifieke producten die gekocht zijn. Hier bepaal je dan dat de zap alleen doorgaat als bepaalde Order id's gekocht zijn. Je kiest hier de volgende stap 'Zapier filter'

Hier voeg je een of meer id's van de WooCommerce producten toe van de trainingen uit je shop.

WooCommerce product id vind je hier in Wordpress:

Dit nummer plaats je dan vervolgens in zapier:

Nu zullen alleen de 'zaps' doorgaan met de juiste producten.

Stap 10: nu is het slim om nog een extra actie toe te voegen, genaamd 'lowercase e-mail'. Dit zorgt ervoor dat het e-mailadres dat een gebruiker invult, altijd in kleine letters wordt gezet. Op die manier maakt het niet uit hoe een gebruiker zijn e-mailadres schrijft en is het altijd consequent.

Klik hiervoor op het plusje om een nieuwe actie aan te maken, en zoek op 'formatter by zapier'. Vervolgens vul je het volgende in:

Onder 'Event', vul in 'text' en ga vervolgens door naar 'set up action'.
Selecteer bij Transform: 'Lowercase'
Kies bij Input het mailadres (billing e-mail) van de gebruiker vanuit Woocommerce.

Hieronder zie je een voorbeeld van de actie 'Lowercase email'. In Woocommerce selecteer je bij input 'billing e-mail'.

Verbinden met Pluvo en voeg gebruiker toe

Stap 1: Het is tijd om naar de volgende 'do this' te gaan. Selecteer hier Pluvo.
Stap 2: selecteer bij 'choose action event ' search or create user. Er moet namelijk eerst een account aangemaakt of gevonden worden voordat deze persoon aan de e-learning gekoppeld kan worden. Selecteer continue.

Stap 3: bij 'Choose account' verbind je jouw Pluvo account met Zapier. Autoriseer Zapier, zodat het toegang krijgt tot je Pluvo account.

Stap 4: ga naar Set up action (Zapier noemde dit voorheen Customize User). De volgende stap vraagt je om een User Reference. Selecteer hier 'output' vanuit de formatter (dit is dus het mailadres, waarbij eventuele hoofdletters zijn omgezet naar kleine letters).

Stap 5: vink 'Create Pluvo create user if it doesn't exist yet' aan.
Stap 6: selecteer bij name de velden die corresponderen met de naam van de gebruiker. Dit kan één veld zijn, of zoals het voorbeeld de billing first name en billing last name. In dat geval klik je beide aan. Zorg wel voor een spatie tussen beide velden.
Stap 7: selecteer bij Email opnieuw het mailadres vanuit de formatter.
Stap 8: selecteer 'true' bij active.
Stap 9: selecteer 'true' bij invite als je wilt dat cursisten een mail krijgen met uitnodiging voor je academie. Dit is aan te raden.
Stap 10: klik vervolgens op continue. Selecteer test & review om te zien of de app goed verbonden is.

Door te testen en reviewen wordt er een gebruiker in Pluvo aangemaakt. Deze kun je na het koppelen verwijderen.

LET OP: Als je met een gebruiker test die al in Pluvo staat, vul dan eerst het e-mail adres van de gebruiker in Pluvo aan bij de externe referentie.

Voeg gebruiker toe aan e-learning

Na het aanmaken van de gebruiker, moet je de gebruiker aan je e-learning toevoegen.

Stap 1: klik op het plusje onder de zap die je net hebt aangemaakt.
Stap 2: selecteer wederom Pluvo bij 'choose app'
Stap 3: bij Choose action event, selecteer 'add user to e-learning'
Stap 4: selecteer wederom het juiste Pluvo account zoals in stap 10
Stap 5: bij User Reference selecteer je de User Reference die mee wordt gegeven vanuit Pluvo (dit is het mailadres, welke al in kleine letters is gezet).
Stap 6: selecteer bij e-learning reference het product id wat je mee krijgt uit de order stap. Als er meerdere producten gekocht zijn, zal deze stap alle e-learnings koppelen.
Stap 7: Plaats de product id van WooCommerce aan de juiste e-learning in Pluvo. Zo weet Pluvo welke e-learning je aan welk product hebt gekoppeld. Als er al wat in het veld Externe referentie staat, vervang het dan met je product id.

Stap 8: Send invite staat standaard op true. De gebruiker krijgt een mail met trainingsuitnodiging. Wil je dat ze alleen een mail van de academie krijgen(wanneer je bij invite in de 'find or create user' stap true hebt geselecteerd), selecteer dan false.
Stap 9: klik test & review om te zien of de app goed verbonden is.

Bijna klaar!

Het enige wat je nog hoeft te doen is de Zap aan zetten én testen of het werkt.

Voor de echte Pro's nog een extra stap...

Optioneel: Automatisch gebruiker op inactief zetten na een bepaalde tijd.

In onderstaande stappen leggen we uit hoe je een gebruiker binnen vier weken automatisch kunt archiveren. Wil je je gebruikers langer toegang geven? Dan ziet deze stap er iets anders uit. Lees daarvoor dit artikel.

Stap 1: klik op het plusje onder de zap die je net hebt aangemaakt.
Stap 2: selecteer 'Delay'
Stap 3 : Vul in voor hoe lang de gebruiker actief in Pluvo mag blijven.

Stap 4: klik op het plusje onder de zap die je net hebt aangemaakt.
Stap 5: selecteer wederom Pluvo bij 'choose app'
Stap 6: bij Choose action event, selecteer 'Update user in Pluvo'

Stap 7 : Vul bij User Reference een verwijzing naar de 'user reference' van stap 'Voeg gebruiker aan e-learning toe'.
Stap 8 : Zet nu het vinkje bij Active op False.
Stap 9: Zet de Zap weer aan en je bent klaar!

De gebruiker zal precies na 'x periode' op inactief gezet worden en kan dus niet meer in de academie.

Veel succes met de koppeling

Meer weten? Bekijk ons Zapier webinar.