Shopify of andere webshop koppelen met Pluvo

Wil je Pluvo met je webshop koppelen, zodat cursisten na aankoop automatisch aan je e-learning worden gekoppeld? Volg dan onderstaand stappenplan

Let op:
Voor een meerstaps Zap heb je een betaald Zapieraccount nodig. Deze heb je al vanaf €20,21/maand en kun je gratis uitproberen.
Voor gebruik van een Wix Webshop heb je bij Wix een Business Basic abonnement nodig. Meer informatie daarover vind je hier.
Zorg ervoor dat je een van onze betaalde abonnementen hebt.

Verbinden met Shopify (of andere shop)

Stap 1: Pluvo koppelt door middel van Zapier. Check of jouw webshop tussen deze lijst staat.
Voor WooCommerce hebben we hier een gedetailleerde beschrijving gemaakt.
Voor Wix webshop hebben we hier een gedetailleerde beschrijving gemaakt.

Stap 2: als je nog geen Zapier account hebt: maak er een aan.
Stap 3: klik in het linkermenu op 'Make a Zap'
Stap 4: Zoek bij 'When this happens' naar jouw webshop. Selecteer bij 'choose trigger event' wat voor jou relevant is. New (paid) order is vaak de meest logische keuze.

Hieronder een voorbeeld van Shopify:

Stap 5: De vervolgstappen zijn afhankelijk van de webshop waarmee je connect. Shopify zal vragen om jouw account te verbinden. Maar andere webshops zullen dit net iets anders doen. Mocht je niet zeker weten wat te doen, Google dan 'de naam van je webshop provider + Zapier'.

Aan de hand van een Shopify koppeling zullen wij deze handleiding zo goed mogelijk doorlopen.

Stap 6: Bij Shopify kun je precies aangeven wanneer iets gezien wordt als 'paid order'. In onderstaand geval zou je op 'any' willen klikken en vervolgens 'paid' selecteren, want je wilt alleen dat daadwerkelijk betalende klanten toegang krijgen tot je e-learning.

Stap 7: Klik continue en vervolgens op test & review om te zien of de app goed verbonden is.
Stap 8 : Nu kan je de 'Paid order' filteren op specifieke producten die gekocht zijn. Hier bepaal je dan dat de zap alleen doorgaat als bepaalde Line Item Sku's gekocht zijn. Je kiest hier de volgende stap 'Zapier filter'

Hier voeg je een of meer Line Item Sku's van de Shopify producten toe, zodat de zap alleen doorgaat als de juiste producten/leerlijnen verkocht wordt.

Shopify SKU vind je bij het product onder het kopje voorraad of als je varianten hebt onder de kop varianten:

Dit nummer plaats je dan vervolgens in zapier:

Nu zullen alleen de 'zaps' doorgaan met de juiste SKu's.

Tip: een extra stap toevoegen
Het is het slim om nu nog een extra actie toe te voegen voordat je Zapier met Pluvo verbindt. Deze actie heet 'lowercase e-mail'. Dit zorgt ervoor dat het e-mailadres dat een gebruiker invult, altijd in kleine letters wordt gezet. Op die manier maakt het niet uit hoe een gebruiker zijn e-mailadres schrijft en is het altijd consequent.

Klik hiervoor op het plusje om een nieuwe actie aan te maken, en zoek op 'formatter by zapier'. Vervolgens vul je het volgende in:
Onder 'Event', vul in 'text' en ga vervolgens door naar 'set up action'.
Selecteer bij Transform: 'Lowercase'
Kies bij Input het mailadres ( Email) van de gebruiker vanuit Shopify.

Verbinden met Pluvo en voeg gebruiker toe

Stap 1: het is tijd om naar 'do this' te gaan. Selecteer hier Pluvo.
Stap 2: selecteer bij 'choose action event' search or create user. Er moet namelijk eerst een account aangemaakt worden voordat deze persoon aan de e-learning gekoppeld kan worden. Selecteer continue.

Stap 3: bij 'Choose account' verbind je jouw Pluvo account met Zapier. Autoriseer Zapier, zodat het toegang krijgt tot je Pluvo account.
Stap 4: ga naar Customize user. De volgende stap vraagt je om een user reference. Selecteer hier Email vanuit de Zapier formatter.

Stap 5: vink 'Create user if it doesn't exist yet' aan.
Stap 6: selecteer bij name de velden die corresponderen met de naam van de gebruiker. Dit kan één veld zijn, of zoals het voorbeeld de customer first name en customer last name. In dat geval klik je beide aan. Zorg wel voor een spatie tussen beide velden.
Stap 7: selecteer bij het veld Email opnieuw het mailadres vanuit de Zapier formatter.
Stap 8: selecteer 'ja' bij active. Klik vervolgens op continue.
Stap 9: klik test & review om te zien of de app goed verbonden is.

Door te testen en reviewen wordt er een gebruiker in Pluvo aangemaakt. Deze kun je na het koppelen verwijderen.

LET OP: Als je met een gebruiker test die al in Pluvo staat, vul dan eerst het e-mail adres van de gebruiker in Pluvo aan bij de externe referentie.

Voeg gebruiker toe aan e-learning

Na het aanmaken van de gebruiken, moet je de gebruiker aan je e-learning toevoegen.

Stap 1: klik op het plusje onder de zap die je net hebt aangemaakt.
Stap 2: selecteer wederom Pluvo bij 'choose app'
Stap 3: bij Choose action event, selecteer 'add user to e-learning'
Stap 4: selecteer wederom het juiste Pluvo account.
Stap 5: bij User Reference selecteer je de User Reference die mee wordt gegeven vanuit Pluvo.
Stap 6: selecteer bij e-learning reference het Line item SKU wat je mee krijgt uit de order stap. Als er meerdere producten gekocht zijn, zal deze stap alle e-learnings koppelen.
Stap 7: Plaats de Sku's van Shopify aan de juiste e-learning in Pluvo. Zo weet Pluvo welke e-learning je aan welk product hebt gekoppeld.

Stap 8: Send invite staat standaard op true. De gebruiker krijgt een mail met trainingsuitnodiging. Wil je dat ze alleen een mail van de academie krijgen(wanneer je bij invite in de 'find or create user' stap true hebt geselecteerd), selecteer dan false.
Stap 9: klik test & review om te zien of de app goed verbonden is.

Bijna klaar!

Het enige wat je nog hoeft te doen is de Zap aan zetten én testen of het
werkt.

Bijgewerkt op: 10/01/2024