Artikelen over: Leerlijnen

Snel van start: van idee tot e-learning

Je wilt een e-learning gaan maken. Zo ver ben je. Maar dan komt er best veel informatie op je af. Het onderstaande stappenplan kun je daarom gebruiken als leidraad bij het bouwen van jouw e-learning in Pluvo. Zo weet je zeker dat je het juiste doet en in een logische volgorde.

De belangrijkste stappen zijn hierin opgenomen. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk in Pluvo. Bekijk hiervoor onze andere artikelen of neem contact met ons op.

Stap 1: aanmaken van een online academie.


Als je nog geen eigen academie hebt aangemaakt op Pluvo, dan is dit de eerste stap. Via deze link maak je met je naam en e-mailadres een account aan en creëer je je eigen webadres. Misschien ben je nog niet helemaal zeker over het webadres: geen zorgen, dit kan altijd nog aangepast worden.

Bij het aanmaken van je eigen academie kun je ook gelijk een aantal academie instellingen goed zetten, zoals het toevoegen van je eigen logo. Ook deze kunnen op een later moment nog aangepast worden.

Stap 2: de demo volgen.


Wanneer je inlogt kom je op de voorpagina terecht. Klik op 'beheer leerlijnen' om een demo e-learning over Pluvo te vinden (“Een vliegensvlugge start in Pluvo”). In deze demo leggen we stapsgewijs uit hoe je een leerlijn en een lesmodule aanmaakt. Kies je er ook voor om de opdrachten te maken, dan ga je gelijk al aan de slag met je eigen leerlijn en lesmodule.

Stap 3: een leerlijn aanmaken.


Demo gevolgd? Dan is het tijd om onze eerste leerlijn te creëren! Vanaf de voorpagina klik je rechts bovenin op de knop 'Nieuw' en kies je voor leerlijn.

Figuur 1: klik op 'nieuw' om een leerlijn aan te maken.


Lees hier meer over het aanmaken van een leerlijn.

Geef je leerlijn een titel en kies of upload eventueel een andere header afbeelding. Je kunt je leerlijn aanmaken, of alvast een blik werpen op de andere keuzes die je nog kunt maken onder 'meer instellingen'. De instellingen kun je later altijd nog wijzigen.


Stap 4: een lesmodule toevoegen aan je leerlijn.


Het is tijd om onze leerlijn te gaan vullen met verschillende onderdelen. Voor de meeste Pluvo gebruikers is de lesmodule een van de belangrijkste onderdelen van hun leerlijn. Hierin vindt het echte leren plaats aan de hand van verschillende content- en opdrachtvormen.

Weten wat een lesmodule is? Lees dan dit artikel.

Figuur 2: Hier voeg je je eerste lesmodule toe aan je leerlijn.

Klik op lesmodule en vervolgens op Maak lesmodule aan. Je zult zien dat je met een lege lesmodule kunt starten, of gebruik kunt maken van een template. De templates zijn reuzehandig, want je hebt gelijk een goed voorbeeld van een lesmodule en kunt het vervolgens geheel naar wens aanpassen. Laten we dus starten met een template!


Figuur 3:


Stap 5: structuur aanpassen.


Zodra je het template gekozen hebt, kom je in de lesmodule terecht. Een lesmodule bestaat uit secties (dat kun je zien als hoofdstukken), waarbinnen lessen vallen (de pagina's met content- en opdrachtvormen).

Figuur 4:

In de lesmodule kun je links bovenin achter 'overzicht' klikken om de inhoud van de lesmodule te bekijken.

Figuur 5: Klik hier om het overzicht van lessen en secties te openen.

Je kunt nu de titels van de secties en lessen aanpassen. Zet je muis maar eens op '1.1 Welkom nieuwe collega!' (in de grijze balk die je hebt uitgeklapt). Er verschijnt nu een icoontje met schuifjes. Klik daarop om de instellingen van die les te openen en om de titel aan te passen. Hier kun je de les eventueel ook verwijderen. Op dezelfde manier kun je je muis ook op een sectietitel zetten om deze aan te passen.

Uiteraard kun je ook nieuwe secties of lessen toevoegen!

a) Voeg een sectie toe. Klik op de knop 'voeg sectie toe'. Geef je sectie een duidelijke titel!

b) Voeg de les(sen) onder deze sectie toe. De les is de pagina waar straks de contentvormen in komen te staan. De makkelijkste manier om een les gelijk onder een sectie toe te voegen is door je muis op de titel van de sectie te zetten, zonder te klikken. Er verschijnt dan rechts van de sectietitel een plusje. Als je hierop drukt, valt een nieuwe les gelijk onder de sectie. Op deze manier maak je steeds een sectie aan, voeg je daaronder lessen toe en ga je weer verder met een nieuwe sectie. Maak op deze manier de hele structuur van je lesmodule.

Figuur 6: drop-down menu bij het aanmaken van je structuur.

Let op: je kunt ook drukken op de knop ‘voeg les toe’. Hiermee geef je alleen niet gelijk aan dat de betreffende les bij de sectie hoort. Het gevolg is dat er tussen sectie en les een blanco regel ontstaat. Mocht dit gebeuren, dan kun je simpelweg je muis op de lestitel zetten. Er verschijnen drie kleine stipjes aan de linkerkant, waarmee je de les onder de sectie kunt slepen.

Stap 6: content toevoegen.



Druk op de titel van een les. Je vindt nu onderin je scherm een hele rij met knoppen. De eerste zes knoppen zijn contentvormen, de zes knoppen aan de rechterkant zijn de verschillende opdrachtvormen.

Figuur 7: de content- en opdrachtknoppen

In onze helpdesk vind je onder de categorie ‘alles over lesmodules’ uitleg over alle content- en opdrachtsoorten.

Als je alle content hebt gebouwd, kun je je lesmodule ook in huisstijl gaan zetten. In figuur 6 zie je het icoon van een kwastje. Als je hierop drukt, vind je het menu om o.a. de achtergrondkleur in te stellen en lettertypes en lettergroottes te selecteren. In de instellingen van je lessen (druk hiervoor op het schuifje wanneer je je muis op de titel van een les zet) kun je tevens headers toevoegen.

Stap 7: publiceren.



Tevreden met je lesmodule? Dan kun je hem publiceren zodat je gebruikers straks de meest recente versie van je lesmodule zien. Na het publiceren klik je rechts bovenin op het kruisje om terug te gaan naar de leerlijn. Vergeet in het volgende scherm niet op opslaan te klikken, zodat je lesmodule daadwerkelijk aan je leerlijn wordt gekoppeld.

Je lesmodule wordt toegevoegd aan een zogenoemde 'modulegroep'. Modulegroepen helpen om structuur te brengen in je leerlijn. Bovendien kun je later met condities instellen wanneer de inhoud binnen een modulegroep open mag gaan. Zo kan een tweede modulegroep bijvoorbeeld opengaan op een specifieke datum.

Tip! Klik op het potloodje achter 'naamloze groep' om de naam van de modulegroep te wijzigen. Het potloodje achter de lesmodule gebruik je om, bijvoorbeeld, een afbeelding toe te voegen aan je lesmodule die je deelnemers in de leerlijn gelijk zien.


Figuur 8: gebruik de potloodjes om je modulegroep of lesmodule te wijzigen.

Stap 8: andere onderdelen toevoegen aan je leerlijn.



Tot zoverre de lesmodule. Je kunt naast lesmodules nog andere onderdelen aan je leerlijn koppelen. Klik hiervoor op 'voeg module toe'.

Let op: wanneer je op 'voeg module toe' klikt, voeg je het onderdeel aan dezelfde modulegroep toe als je lesmodule. Als je het onderdeel in een andere modulegroep wilt plaatsen, klik dan eerst op het plusje helemaal onderaan de pagina om een nieuwe modulegroep aan te maken.

Figuur 9: Je kunt nu een van de andere onderdelen toevoegen aan je leerlijn.

Je leest hier meer over de verschillende onderdelen die je kunt toevoegen.

Stap 9: gebruikers toevoegen.



Bij je leerlijn kun je uiteindelijk ook je gebruikers toevoegen. Ga naar het kopje ‘deelnemers’ en klik op het plusje. Je kunt hier een CSV bestand toevoegen met alle deelnemers erin of je kunt de deelnemers per stuk handmatig aanmaken. Je kunt ze nu meteen een uitnodiging sturen, maar je kunt dit eerst ook nog uitvinken als je dit liever later wilt doen.


Figuur 10: Voeg gebruikers toe aan je leerlijn.

Tip: wil je de uitnodigingstekst van de mail bewerken? Dat kan in het beheer onder ‘e-mails’.

Als je dit stappenplan volgt, maak je de basis van je e-learning in een logische volgorde. Natuurlijk voert het te ver om alles wat mogelijk is in Pluvo hier te bespreken. Zo zijn er extra stappen toe te voegen, zoals het vullen van de bibliotheek met naslagwerk en extra verdieping. Hiervoor verwijzen we je naar de gerichte artikelen in de helpdesk.

Bijgewerkt op: 01/03/2024

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!