Artikelen over: Leerlijnen

Koppelen met LTI 1.3

LTI, oftewel Learning Tool Interoperability, is een veelgebruikte en eenvoudige manier om lesmateriaal te koppelen aan andere systemen. Het stelt verschillende educatieve tools en platformen in staat om samen te werken. Hieronder leggen we uit hoe je lesmateriaal dat gemaakt is in Pluvo kunt koppelen aan een ander LMS.

Voordelen LTI koppeling

Gemakkelijk toegang tot verschillende leermiddelen vanaf één plek. Met een LTI-koppeling hoeven cursisten maar één keer in te loggen op een platform om overal bij te kunnen.
Gebruikersinformatie, cursusgegevens en scores kunnen worden gedeeld met LTI. Dit stelt beheerders in staat om de voortgang van cursisten te volgen, zelfs als ze gebruikmaken van een ander platform.
Betere beveiliging: het beveiligingsprotocol zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot jouw lesmateriaal.
Aanvullende voorwaarden instellen: Met LTI kunnen extra voorwaarden worden ingesteld, zoals bepalen wie toegang heeft tot het lesmateriaal en voor hoelang.

Wil je weten hoe je een externe module toevoegt aan je leerlijn? Bekijk dan dit helpdesk-artikel.

Lesmateriaal gemaakt in Pluvo koppelen aan een ander LMS

In onderstaande stappen wordt uitgelegd hoe je lesmateriaal gemaakt in Pluvo toevoegt aan een ander leerplatform.

Let op: het verschilt het per leersysteem hoe je een LTI module toevoegt. Als je hier hulp bij nodig hebt, kun je het beste contact opnemen met het andere LMS.

Stap 1: Het koppelen van de twee leerplatformen

Ga naar het tabblad 'Beheer' in je academie, selecteer 'Beheer' en vervolgens 'SSO & LTI'.

Klik op "+ LTI platform" en er opent zich een pop-up scherm, waar je de LTI koppeling kan instellen.

In dit Pop-upscherm kun je een naam bedenken en invullen voor je LTI-koppeling.

Tip: het is slim om de naam te laten verwijzen naar het leersysteem waarmee wordt geïntegreerd. Bijvoorbeeld "Pluvo LTI koppeling" of "Canvas LTI-integratie".

Daarnaast vind je hier de vereiste gegevens die je nodig hebt: drie URL's - Launch, Key en Secret. Deze URL's moeten worden ingevuld in het andere leersysteem.

Wat hebben wij van jullie nodig?

Nadat je de URLs naar het andere systeem hebt gekopieerd, zijn er ook enkele vereiste gegevens nodig vanuit dat systeem. Vul de ontvangen gegevens van het andere platform in onderstaande velden in om de twee systemen met elkaar te koppelen:

Tip: Neem contact op met de beheerder van het andere LTI-platform als je hulp nodig hebt bij het verkrijgen van deze gegevens.

Platform Issuer ID: [Issuer ID van het LTI-platform]
Client ID: [Client ID van het LTI-platform]
User Deployment ID: [Gebruikers-implementatie-ID van het LTI-platform]
Public Key URL: [URL van de openbare sleutel van het LTI-platform]
Auth Token URL: [URL voor het verkrijgen van een authenticatie token van het LTI-platform]
Auth Login URL: [URL voor het inloggen bij het LTI-platform]

Stap 2: Toegang instellen

Bij toegang stel je in hoeveel mensen er toegang hebben tot jouw materiaal en voor welke periode de koppeling actief is. Vul eenvoudigweg de vereiste velden in en zet de slider op "actief" als je wilt dat een gebruiker in het andere systeem toegang heeft tot alle leerlijnen in Pluvo.

Voorbeeld: Je hebt drie leerlijnen gemaakt en verkoopt deze leerlijnen voor een jaar aan een andere klant met een ander platform. Hier kun je de start- en eind datum instellen en het maximale aantal deelnemers, bijvoorbeeld 100. Als het aantal deelnemers de limiet van 100 overschrijdt, krijgt de deelnemer in het andere platform een melding dat hij/zij geen toegang heeft tot jouw lesmateriaal gemaakt in Pluvo.

Stap 3: Instellen welk lesmateriaal gedeeld mag worden

In deze stap kun je de lesmodules en leerlijnen selecteren die gedeeld mogen worden en zichtbaar zijn in het andere platform.
Zet de slider bij toegang op "in-actief" als je wilt dat een gebruiker in het andere systeem alleen toegang heeft tot bepaalde leerlijnen of lesmodules. En kies daarna de leerlijnen en lesmodules die je wilt delen in het pop-upscherm:

Voorbeeld leerlijnen kiezen:

Stap 4: (Custom) parameters doorgeven of Deeplinking

4.1. (Custom) parameters doorgeven

Wanneer het andere leerplatform Deeplinking ondersteunt, kun je stap 4.1 overslaan.

In de vorige stap heb je de leerlijnen en/of lesmodules gekozen die je wilt delen. Nu moet je de parameters doorgeven aan het andere platform, zodat het lesmateriaal zichtbaar is in het andere LMS. Een parameter is een unieke ID die bij een leerlijn of lesmodule hoort.

Lesmodule parameter: **course=f8b79********************
Leerlijn parameter: **training=feec4********************

Bij een leerlijn vind je de parameter in de URL van de leerlijn, het stukje van de URL wat achter training/ staat. Voeg de unieke ID van de leerlijn achter "training=" toe

Leerlijn parameter: training=feec4********************

Bij een lesmodule vind je de parameter bij het overzicht van de lesmodule. Ga naar het tabblad 'Beheer' in je academie, selecteer 'materiaal' en vervolgens 'Lesmodules'. Klik op de juiste lesmodule en bij het tabje instellingen vind je de unieke ID van de lesmodule. Voeg de unieke ID van de lesmodule achter "course=" toe

`Lesmodule parameter: course=f8b79********************

Let op! De parameter die je invoert in het andere LMS moet overeenkomen met de gekozen leerlijnen en lesmodules in de vorige stap. Anders heb je geen toegang tot het materiaal. Daarnaast kun je maar één parameter tegelijkertijd invoeren in het andere leersysteem.

Taaloptie

Wanneer je wilt dat de gebruiker een andere taal academie krijgt dan de default taal van de academie, dan kan je een parameter meegeven met de gewenste taal.
We ondersteunen de volgende talen: Engels, Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Pools en Tsjechisch.

lang=en
lang=nl
lang=de
lang=fr
lang=es
lang=pl
lang=cs

Zodra je op opslaan klikt en de (custom) parameters hebt toegevoegd aan het andere leerplatform heb je een LTI-koppeling gemaakt. Hieronder een voorbeeld van hoe de parameters bij Studytube ingevoerd worden:

Let op: het is hier van belang dat 'training' met een kleine t geschreven wordt.

Test daarna de koppeling en, indien succesvol, ben je klaar om je koppeling te gebruiken!

4.2. Deeplinking

Ondersteunt het andere leerplatform Deeplinking? Dan hoef je geen (custom) parameters toe te voegen. Deeplinking automatiseert het invoeren van de parameters voor jou. Dit bespaart tijd en maakt het gemakkelijker om vanuit het andere LMS direct naar de gewenste inhoud in Pluvo te gaan.

In de vorige stap heb je de leerlijnen en/of lesmodules gekozen die je wilt delen. Klik op "Opslaan" en de koppeling is klaar voor gebruik! Vanuit het andere LMS zie je onderstaand scherm en kun je kiezen welke leerlijnen en/of lesmodules je wilt zien in het andere platform.

Hoe berekent Pluvo LTI gebruikers?

Je sluit bij Pluvo een abonnement af op basis van het maximaal aantal gebruikers dat toegang tot je academie heeft én de functionaliteiten die je wilt gebruiken. Een overzicht hiervan vind je op deze pagina.

LTI-gebruikers tellen in aantal op dezelfde manier mee als andere gebruikers in Pluvo. Je kunt dus zo vaak je als je wilt mensen toevoegen en verwijderen in je academie tot het aantal dat je ingekocht hebt.

Voortgang van (externe) gebruikers inzien

Elke LTI-gebruiker in Pluvo krijgt een uniek User ID toegewezen. Dit User ID zorgt ervoor dat acties kunnen worden gevolgd en de voortgang van LTI-gebruikers automatisch wordt opgeslagen.

Voorbeeld: Je hebt een e-learning gemaakt en verkoopt deze lesmodule voor een jaar aan een andere klant met een ander platform. In Pluvo kun je heel gemakkelijk de voortgang bijhouden van deze LTI gebruikers en zien wanneer ze actief zijn geweest in je lesmodule. Wanneer bijvoorbeeld 30 mensen de e-learning maken in het andere platform, tellen die 30 LTI gebruikers ook mee voor het aantal in Pluvo.

Voortgang bij lesmodule bekijken

Als je naar de betreffende lesmodule gaat en op het 'rapport' icoon klikt, zie je een lijst met 'Externe gebruiker' staan. Klik op 'Trainersview' om de lesmodule te openen en de gegeven antwoorden van de cursist te bekijken.

Je kunt de voortgang en de antwoorden ook terugzien in de rapportages, gewoon zoals je al gewend bent bij lesmodules in Pluvo zelf!

Bijgewerkt op: 15/04/2024