Rollen, wie mag wat?

Gebruikers in het systeem kunnen verschillende rollen hebben. De rol bepaalt wat een gebruiker kan zien en doen. In dit artikel beschrijven we wat de verschillen zijn.

De zes algemene gebruikersrollen

We hanteren vijf algemene rollen in Pluvo. De algemene rollen die je hieronder ziet, ken je een gebruiker toe als je voor hem/haar een account aanmaakt, of wanneer je de rol later wilt aanpassen onder het profiel van de gebruiker.

1 . Deelnemer

Deelnemers komen na inloggen altijd in de online academie terecht. Alle leerlijnen waaraan iemand gekoppeld is worden hier getoond.

Wanneer je iemand toevoegt aan Pluvo zonder diegene een beheerfunctie te geven, wordt iemand automatisch gezien als deelnemer.

2. Trainer

Een trainer kun je koppelen aan je leerlijnen of aan je aanbod. Deze persoon kan de deelnemers beheren, ingeleverde opdrachten bekijken en beoordelen, en heeft inzicht in de resultaten en de voortgang van deelnemers. Bovendien kunnen deelnemers van een leerlijn chatten met de trainer.

Wil je een mentor toevoegen aan je leerlijn? Dan moet je hier ook de rol van trainer aanvinken. Een mentor kan hetzelfde als een trainer, alleen is een mentor niet zichtbaar voor deelnemers. Deelnemers kunnen met deze gebruiker dus ook geen chat starten.

Zodra je je gebruiker de rol 'trainer' hebt toegekend, ga je naar je leerlijn of naar je aanbod om hem daar als trainer/mentor toe te voegen:

Lees hier meer over het koppelen van trainers of mentors aan een leerlijn.

3. Auteur

De auteursrol is er om iemand toegang te geven tot het maken van lesmodules. De auteur mag alle lesmodules bekijken, maar mag alleen bewerken als de lesmodule van de gebruiker is. Daarop zijn wel uitzonderingen te maken, bijvoorbeeld als je wilt dat meerdere auteurs aan een lesmodule kunnen werken. Je kunt een auteur namelijk toevoegen aan een lesmodule, zodat hij/zij ook de lesmodule van iemand anders kan bewerken.

Een auteur aan een lesmodule koppelen

Een auteur koppel je als volgt aan een lesmodule:

Ga via het beheer naar 'lesmodules'. Klik daar op de betreffende lesmodule. Vervolgens zie je rechts bovenin een icoontje met twee poppetjes. Hier kun je een of meerdere auteurs toevoegen aan je lesmodule. Zij kunnen de lesmodule nu niet alleen bekijken, maar ook bewerken.

Goed om te weten: in onze videotool (beheer > video's) kun je ook auteurs koppelen aan je video's. Daarmee zorg je ervoor dat deze persoon jouw video ook kan bewerken en kan toevoegen aan lesmodules.

4. Planner

De planner zijn/haar taak is het managen van de leerlijnen. Dit houdt in: deelnemers beheren, leerlijnen beheren en inzien van lesmodules om te kunnen koppelen aan de leerlijnen. De planner mag geen lesmodules aanmaken of bewerken. Kies dus voor de rol van auteur + planner, als je wilt dat zowel lesmodules als leerlijnen bewerkt kunnen worden.

5. Manager

Een manager heeft toegang tot het gehele platform. Denk hierbij aan leerlijnen, modules, organisatiegegevens, rapportages en het gebruikersbeheer. Het enige wat een manager niét kan zien en bewerken zijn de betaalgegevens.

6. Eigenaar

Als laatste hebben we nog de rol 'eigenaar'. Een eigenaar kan alles inzien en beheren, ook de betaalwijze en het abonnement.

Groepsmanager

Naast de zes algemene gebruikersrollen, kennen we ook nog de functie van groepsmanager. Groepsmanagers kun je toevoegen wanneer je bijvoorbeeld wil dat iemand de voortgang van de groep kan bekijken. Ook kan de groepsmanager chatten met de groep en het portfolio (vanaf het Team abonnement) bekijken van een deelnemer, wanneer deze met hem/haar gedeeld is. Groepsmanagers voeg je toe door naar een groep te gaan en op 'voeg groepsmanager toe' te klikken.

Gebruikersgegevens & rollen

Uiteraard is het belangrijk om gebruikersgegevens goed af te kunnen schermen. Daarom geven we hieronder weer welke gebruikersgegevens in te zien zijn bij de verschillende rollen.

Deelnemer: Een deelnemer ziet geen andere deelnemers, tenzij in de instellingen van een leerlijn 'toon deelnemers' wordt aangezet. Binnen het aanbod (inschrijvingspagina's) wordt een deelnemerslijst getoond wanneer dit in de instellingen expliciet aangezet is. Indien de chatfunctie wordt gebruikt of het discussie-element in een opdrachtmodule, worden reacties van deelnemers met hun naam weergegeven.

Trainer : Een trainer kan worden toegevoegd aan leerlijnen, bijeenkomsten en webinars om de deelnemers te beheren. Een trainer heeft dus per definitie toegang tot gebruikersgegevens. Een trainer heeft bijvoorbeeld toegang tot alle antwoorden, scores en voortgang van deelnemers, mits die zijn gekoppeld aan de leerlijn waar hij/zij trainer van is. Als een trainer is toegevoegd aan een bijeenkomst, kan hij/zij deelnemers inschrijven of afwijzen en eventueel vanuit Pluvo een mail versturen.

Auteur : Een auteur heeft als doel om materialen te ontwikkelen. Deze rol brengt geen aanvullende rechten met zich mee die toegang verschaffen tot gebruikersgegevens.

Planner: Een planner heeft als doel het managen van leerlijnen. Daaronder valt ook het toevoegen van gebruikers aan leerlijnen. Een planner heeft dus toegang tot de gebruikerslijst en kan daardoor ook de mailadressen van gebruikers inzien en wijzigen. Daarnaast kan een planner de voortgang, scores en antwoorden van deelnemers inzien.

Manager: Een manager kan alles in de academie inzien, op de abonnementspagina na. Een manager heeft dus toegang tot de volledige gebruikerslijst en voortgang, scores en antwoorden van deelnemers.

Eigenaar : Een eigenaar heeft dezelfde rechten als een manager, maar kan ook de abonnementspagina bekijken.

Groepsmanager: Een groepsmanager heeft alleen toegang tot de gebruikersgegevens en de resultaten van de leden van zijn of haar groep.

Bijgewerkt op: 26/03/2024