Categorieën

Je kunt gebruikmaken van categorieën om velden toe te voegen aan gebruikers, groepen, leerlijnen, lesmodules of aanbod. Zo kun je bijvoorbeeld ook het veld 'onderwerp' toevoegen aan leerlijnen. Als optie zou je 'E-learning' toe kunnen voegen. Vervolgens kun je makkelijk zoeken op leerlijnen die met E-learning te maken hebben.

Na het aanmaken van een categorie kun je het veld invullen bij de gebruikers, groepen, leerlijnen, lesmodules of aanbod.

Waarom categorieën?

Standaard kun je lesmateriaal, gebruikers, groepen en aanbod al op basis van een aantal criteria filteren, maar door categorieën aan te maken kun je dit zelf helemaal personaliseren. Heb je bijvoorbeeld het veld 'Organisatie' toegevoegd bij gebruikerscategorieën, dan kun je ook hierop filteren en alleen deelnemers laten zien die bij een bepaalde organisatie horen.

Je kan, afhankelijk van de soort categorie die je aanmaakt, kiezen uit hoogstens vier verschillende type categorieën:

Vaste waardes, bijvoorbeeld voor de vraag: Op welke afdeling werk je? In dit geval kun je onder het kopje 'Opties' de mogelijke afdelingen invullen, zoals HR, Marketing, Sales, Productie.
Datums, bijvoorbeeld voor de vraag: Hoe oud ben je?
Open velden, bijvoorbeeld voor de vraag: Wat is je functie?
Checkboxen, bijvoorbeeld voor de vraag: Ga je akkoord met de voorwaarden?

Een nieuwe categorie aanmaken

Wil je een nieuwe categorie aanmaken? Ga hiervoor naar Beheer → Instellingen → Categorieën. Hier kan je vervolgens direct starten met het aanmaken van een categorie voor Aanbod of voor Groepen. Wil je een categorie aanmaken voor leerlijnen, lesmodules of gebruikers? Dan kun je op de verwijzing in de tekst klikken.

Gebruikerscategorie

We kijken eerst naar de instellingen bij een gebruikerscategorie, omdat je hier een aantal andere velden zult zien dan bij de overige categorieën. We lopen ze hieronder stuk voor stuk langs.

Vink 'Openbaar' aan als je wilt dat gebruikers van je academie ook kunnen zien welke categorieën/labels jij hangt aan gebruikers, groepen, leerlijnen of lesmodules.
Vink 'Aanpasbaar door gebruiker' aan als je wil dat je cursisten in hun profiel een door jou aangemaakt veld kunnen invullen. Ze krijgen deze vraag ook voorgelegd via het introductiescherm bij binnenkomst.
Vink 'Verplicht voor gebruiker' aan als je nieuwe gebruikers wilt verplichten het veld in te vullen, voordat ze je academie in kunnen. Het veld vullen ze in bij het introductiescherm.
Meer weten over het introductiescherm? Bekijk dan dit helpdeskartikel.
Vink 'Verplicht voor beheerder' aan als je beheerders wilt verplichten de velden in te vullen. Heb je een bijvoorbeeld een gebruikerscategorie 'organisatie' aangemaakt? Dan zal een beheerder de organisatienaam in dit veld moeten invullen, voordat diegene de nieuwe gebruiker kan aanmaken.

Tip! wil je dat gebruikers bij binnenkomst iets aan moeten vinken of moeten invullen? Dan moet je zowel 'aanpasbaar door gebruikers' als 'verplicht voor gebruiker' aanklikken.

De afbeelding hieronder is een voorbeeld van een introductiescherm met vier gebruikerscategorieën. Deze zijn allemaal 'aanpasbaar door gebruiker' en 'verplicht voor gebruiker'. De types zijn een open veld, vaste waarde, en twee checkboxen.

Leerlijncategorie

Wanneer je besluit om een leerlijncategorie aan te maken, dan wordt je gevraagd op welke manier je deze categorie wilt inzetten: als filter, label of beide.

Filter: Als je de optie 'filter' aanzet, dan kunnen je deelnemers de leerlijnen filteren op basis van deze categorie. In de screenshot hierboven wordt een categorie genaamd 'soort' aangemaakt. Filter is aangevinkt, dus een deelnemer kan nu filteren op soort leerlijn op de voorpagina:

Label: Als je de optie 'label' aanvinkt, dan wordt de categorie gebruikt om deelnemers extra informatie te geven bij de leerlijn op de voorpagina. Hieronder zie je bijvoorbeeld een labeltje 'statistiek' bij de leerlijn Advanced training.

Het toevoegen van categorieën voor groepen, lesmodules en aanbod werkt grotendeels op dezelfde manier. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op via de chat!

Een categorie toekennen

Je kunt dus een categorie toekennen aan gebruikers, groepen, lesmodules of
leerlijnen.

Een categorie toekennen aan een gebruiker.
Klik onder het tandwieltje op 'Gebruikers'.
Selecteer een bestaande gebruiker
Klik op 'Profiel' en scrol naar de door jou aangemaakte categorieën

Een categorie toekennen aan een groep.
Klik onder het tandwieltje op 'Gebruikers' en dan op 'Groepen'
Selecteer een bestaande groep
Klik op 'Instellingen' en scrol naar de door jou aangemaakte categorieën

Een categorie toekennen aan een lesmodule.
Klik onder 'Beheer' op 'Lesmodules'
Selecteer een bestaande lesmodule
Klik op 'Instellingen' en scrol naar de door jou aangemaakte categorieën

Een categorie toekennen aan een leerlijn.
Klik onder 'Beheer' op 'Leerlijnen'
Selecteer een bestaande leerlijn
Klik op 'Instellingen' en navigeer naar 'Categorieën'. Hier kan je vervolgens een aangemaakte categorie toekennen of snel navigeren om nieuwe categorieën aan te maken.

Een categorie toekennen aan aanbod.
Ga via de voorpagina naar je aanbod (dit is het icoontje met een afstudeerhoed). Let op: dit is alleen beschikbaar vanaf het Team abonnement en hoger
Klik het aanbod open en open vervolgens een onderdeel daarin, zoals een leerlijn of een webinar
Klik op de drie puntjes om te bewerken
Klik op 'Meer instellingen' en ga vervolgens naar categorieën

Klik telkens op 'Opslaan' en je bent klaar!