Creëer je eerste leerlijn

Klik op de knop 'beheer' (1). Klik in de verticale menubalk op het icoontje links voor ‘Leerlijnen’ (2). En klik dan op ‘Nieuwe leerlijn’ (3).

Op de volgende pagina vul je informatie over de leerlijn in, zoals de titel, subtitel en een introductie.

Een leerlijn heeft een paar instellingen die interessant zijn om hier nog even nader te benoemen.

1. Start- en einddatum: Deze velden bepalen wanneer een deelnemer toegang heeft tot de leerlijn. Als de leerlijn altijd beschikbaar moet zijn hoef je hier niks in te vullen.
  2. Deelnemers voor elkaar zichtbaar: Dit vinkje bepaalt of de deelnemers elkaar kunnen zien in de deelnemerslijst en of ze privé met elkaar kunnen chatten.
  3. Chat: Deze optie bepaalt of de leerlijn een chatgroep heeft of niet. Dit houdt in dat er een open chatgroep is waar alle deelnemers van de leerlijn met elkaar kunnen communiceren.
  4. Gedeelde bestanden: Deze optie maakt een algemene ruimte voor het delen van bestanden mogelijk. Dit is een soort Dropbox voor je leerlijn. Alle bestanden die hier door trainers of deelnemers geplaatst worden kunnen door de groep gezien en gelezen worden. Zo kun je eenvoudig bestanden met elkaar delen.

Na deze instellingen opgeslagen te hebben kun je door met het maken van een programma.

Voeg modules toe aan je leerlijn

Wanneer je op jouw leerlijn klikt, kom je in het overzicht van je leerlijn terecht. Hier kun je het programma van je leerlijn samenstellen.

Klik op 'voeg module toe' om de eerste onderdelen toe te voegen. Hier kun je je lesmodules toevoegen aan de leerlijn, maar ook andere onderdelen zoals een bestand, video of inleveropdracht. De mogelijkheden bespreken we hieronder in meer detail.

Lesmodule: hier kun je linken naar je lesmodules. Leer hier meer over het maken van je lesmodules. Je kunt hier een bestaande toevoegen of klikken op 'maak een nieuwe lesmodule aan'.

Locatie: heb je een fysieke afspraak? Voeg dan de locatie toe.

Bestand aanbieden: hier kun je een download aanbieden, denk bijvoorbeeld aan een PDF of Word-bestand.

Inleveropdracht: Moeten je deelnemers een opdracht inleveren? Dat is heel makkelijk met de inleveropdracht.

Je kunt trouwens in een oogopslag zien wie het al heeft ingeleverd en wie nog aan de slag moet.

Link: Simpel, doeltreffend en voor meerdere mogelijkheden inzetbaar. Denk bijvoorbeeld eens aan een webinar/conference-call met Google Hangouts.

Video: Je kunt ook video's aan je leerlijn toevoegen. Geef je leerlijn bijvoorbeeld een persoonlijk tintje door een welkomstvideo te maken.

Certificaat: Uiteraard wil je een deelnemer belonen wanneer een leerlijn afgerond is. Voeg dan een certificaat toe. Je kunt door middel van condities aangeven wanneer een deelnemer deze moet ontvangen.

LTI module: Mocht je willen linken naar een andere cursus, dan kun je deze optie gebruiken. Via de LTI koppeling kun je koppelen zonder dat men daarvoor elders nogmaals moet inloggen.

Zapier module: Met Zapier kun je Pluvo koppelen aan bijvoorbeeld je webshop of CRM en automatiseer je bijvoorbeeld het aanmaken van gebruikers (wil je weten hoe je dit doet? zoek in de helpdesk op 'zapier' om hier meerdere artikelen over te vinden). Met de Zapier module in je leerlijn kun je de mogelijkheden nog verder uitbreiden. Dit maakt het namelijk mogelijk om op basis van condities zaps (opdrachten in Zapier) te activeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een tweede leerlijn automatisch opent wanneer de voorgaande leerlijn afgerond is.

Voor alle verschillende vormen van modules die je kunt toevoegen aan je leerlijn geldt dat deze te combineren zijn met condities. Daarmee bepaal je wanneer een module opent (bijvoorbeeld op basis van datum, dagen na instap van een deelnemer of op basis van afronding van andere modules). Bovendien kun je hier e-mail notificaties instellen voor de modules. Over het instellen van condities binnen een leerlijn hebben we een uitgebreid helpdesk artikel geschreven.

Beschikbaarheid
Je kunt de beschikbaarheid van elke losse module wijzigen. Dit betekent dat je module pas te openen/bekijken is wanneer jij dit wilt. Kies bijvoorbeeld voor 'altijd beschikbaar' als je wilt dat de module altijd bekeken kan worden of stel in dat een module pas te openen is na voldoen aan een gestelde conditie. Dit kun je heel nauwkeurig instellen. Kies er bijvoorbeeld voor dat een module direct na de conditie beschikbaar is of juist al een aantal uur voor/nadat een cursist aan een conditie voldoet.

Modules sorteren
Je kunt de volgorde van modules in je leerlijn zelf aanpassen door middel van de pijltjes achter de modules. Geef hier aan waar het geplaatst moet worden. Zo kun je ze laten presenteren in de volgorde die jij wilt.

Condities en initiële status

In het overzicht van alle modules in je leerlijn zie je twee kolommen genaamd 'conditie' en 'initiële status'. In de kolom 'conditie' wordt getoond wanneer een module opent. Bijvoorbeeld '1 week na instap'. Wanneer je geen condities instelt en een module dus altijd open is, wordt hier niks weergegeven.

De kolom 'initiële status' geeft aan of een module al te benaderen is voordat een conditie is behaald. De initiële status kan open, gesloten of verborgen zijn.

Open: de module is altijd zichtbaar.

Gesloten: de modules zijn direct zichtbaar vanaf het begin van de leerlijn, maar pas te benaderen als de conditie is behaald.

Verborgen: cursisten zien een module niet in het overzicht staan, totdat zij een conditie hebben behaald.

Als al je inhoud staat ben je klaar om deelnemers toe te voegen.

Deelnemers toevoegen

Ga naar het kopje 'deelnemers' bovenin je leerlijn. Je vult de leerlijn met gebruikers door deze met de groene knop genaamd 'voeg deelnemer toe' toe te voegen. Dit kan simpel een gebruiker zijn, maar ook een CSV bestand met een hele lijst. Meer over deelnemers toevoegen lees je hier.

Bij het toevoegen wordt er gevraagd of we de deelnemers een mail zullen sturen. Dit hoeft niet direct. Je kunt ze later ook selecteren door te klikken op het hokje voor hun naam. Er verschijnt bovenin een envelopje. Zo kun je de uitnodiging (opnieuw) sturen.

Trainers toevoegen

Is er iemand die de leerlijn leidt? Voeg deze persoon dan toe als trainer, hierdoor kan deze persoon via de chat in contact komen met alle deelnemers. Ook kan een trainer de voortgang van de lesmodules in de gaten houden en worden de lijsten met inleveropdrachten worden door de trainer beheert. Meer hierover lees je hier.